Skoči do osrednje vsebine
Išči... SL EN Prijava

Prijava za zaposlene

efpc_slo

Fizioterapija

V zadnjih nekaj desetletjih se je fizioterapija razvila kot pomembna zdravstvena disciplina, ki pri zdravljenju in rehabilitaciji poškodovancev in bolnikov uporablja predvsem sodobne fizikalne metode.

IZVAJALCI IN LOKACIJE

V ZDL diplomirani in višji fiziotrerapevti izvajamo fizioterapijo v šestih enotah oziroma na šestih lokacijah (ZDL Center, ZDL Vič-Rudnik, ZDL Bežigrad, ZDL Šiška, ZDL Moste-Polje, ZDL Šentvid) v sodelovanju z vašim napotnim zdravnikom.

Fizioterapevti s specialnimi znanji izvajajo :
4.1 Manualno terapijo zahtevnih okvar mišično-skeletnega sistema
(ZDL Bežigrad, ZDL Šentvid, ZDL Vič-Rudnik)

4.2 Limfno drenažo, obravnava primarnega in sekundarnega limfedema
(ZDL Bežigrad, ZDL Šiška, ZDL Vič-Rudnik)

OBSEG STORITEV

Ob vašem obisku najprej ocenimo in dokumentiramo vaše stanje in sposobnosti. Nato glede na ugotovljeno stanje prizadetosti izberemo vrsto in obseg  fizikalne metode, pri tem upoštevamo omejitve, ki izhajajo iz vašega splošnega zdravstvenega stanja.

Najpogosteje obravnavamo paciente z mišično skeletnimi težavami, ki so posledica poškodb in degenerativnih obolenj.

Vrste fizioterapevtskih storitev, ki vam jih nudimo v ZDL, so:

  • kinezioterapija: aktivne vaje, aktivne vaje z asistenco, pasivne vaje, vaje proti uporu, razgibavanje ali  vaje s  proprioceptivno nevromuskulatorno facilitacijo, vadbo z biološko povratno zanko (biofeeback),  vaje za ravnotežje in koordinacijo, dihalne vaje, učenje hoje, učenje pravilne drže in funkcioniranja ter edukacijo vaj za izvajanje  v domačem okolju. Slednje pomembno prispeva k izboljšanju izida zdravljenja in k boljšemu počutju.
  • manualna terapija (sproščanje in obravnava mehkih tkiv),
  • termoterapija: zdravljenje s toploto (IR, termopak, UKV obsevanje); krioterapija -  zdravljenje z ledom (kriomasaža, kriopak)
  • mehanoterapija: kontinuirano pasivno gibanje, trakcije za vratno in ledveno hrbtenico, presoterapija, aplikacija kinesioloških trakov,
  • laser, ultrazvok, elektrostimulacija mišic, magnetoterapija, podporna protibolečinska elektroterapija (npr. TENS, DD, IFV, InterX)

* Enote niso povsem enako aparaturno opremljene.

Izbor priporočil za fizioterapevtsko obravnavo

NAVODILA IN VAJE

Zgibanke z navodili in vajami:

VIDEOPOSNETKI VODENE VADBE

Vadba in telesna dejavnost sta najpomembnejša in z dokazi podprta načina preprečevanja mišično skeletnih težav ter obvladovanja kroničnih težav. V primeru kroničnih težav se o prilagoditvi vadbe posvetujte z fizioterapevtom, da bo vadba ustrezna in varna. V primeru akutnih težav vam bo nasvete o načinih lajšanja bolečine in vadbeni program posebej za vas pripravil fizioterapevt.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve Zapri

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.

Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.