Skoči do osrednje vsebine
Išči... SL EN Prijava

Prijava za zaposlene

efpc_slo

Zdravstveno varstvo odraslih

KAJ OBSEGA?

Zdravstveno varstvo odraslih zagotavlja celostno in neprekinjeno zdravstveno oskrbo odraslim pacientom s področja preventive, kurative in rehabilitacije.

Zdravniki, ki obravnavajo odrasle paciente praviloma starejše od 19. let so specialisti družinske medicine in so strokovno usposobljeni za široko področje različnih zdravstvenih težav, s katerimi se srečujejo odrasli. Vsak zdravnik v zdravstvenem varstvu odraslih ima svoje opredeljene paciente, ki jih obravnava v ordinacijskem času ambulante družinske medicine in po potrebi tudi na domu. Dostop do zdravnika je pacientom omogočen brez napotnice.

KAKO POTEKA OBRAVNAVA V AMBULANTI DRUŽINSKE MEDICINE?

Skupaj z zdravnikom delata v ambulanti družinske medicine še diplomirana medicinska sestra in tehnik zdravstvene nege.

Zdravnik obravnava vse opredeljene paciente, ki akutno zbolijo in pa kronične bolnike v akutnem poslabšanju kronične bolezni. Zdravnik v sklopu obravnave odredi vso potrebno diagnostiko in zdravljenje ter po svoji strokovni presoji napoti pacienta na dodatne diagnostične preiskave ali preglede pri kliničnih specialistih, na fizioterapijo, predpiše zdravila na recept in ustrezne medicinske pripomočke ter odredi bolniški stalež.

Bolniki se za pregled pri zdravniku naročijo. Izjema so nujna stanja. Za naročanje na pregled in za naročanje receptov za kronično terapijo je odgovoren tehnik zdravstvene nege.

Diplomirana medicinska sestra izvaja preventivna presejanja pacientov za posamezne vrste kroničnih obolenj, kjer s pomočjo vprašalnikov ter določenih laboratorijskih parametrov ugotavlja ali obstajajo dejavniki tveganja za določeno bolezen, postavi sum na določeno obolenje, ki ga nato potrdi oz. ovrže osebni zdravnik, ali pa ugotovi, da je pacient zdrav in ga povabi na ponovni preventivni pregled čez določeno obdobje. Na osnovi pridobljenih rezultatov diplomirana medicinska sestra svetuje glede dejavnikov tveganja, kot so alkohol, kajenje, visok krvni tlak, holesterol ter po potrebi bolnika preusmeri v zdravstveno-vzgojne delavnice. Diplomirana medicinska sestra spremlja tudi kronične bolnike z urejeno boleznijo, kot so astma, kronična obstruktivna bolezen, arterijska hipertenzija in diabetes in svetuje glede vodenja kronične bolezni, rednega in pravilnega jemanja zdravil, ustrezne prehrane in dejavnikov tveganja ter cepljenja. V primeru neurejene kronične bolezni ali akutnega poslabšanja bolnika preusmeri k zdravniku.

Obravnava pacientov v ambulanti družinske medicine je timska, saj zdravnik, diplomirana medicinska sestra in tehnik zdravstvene nege skupaj skrbijo za zdravje in dobro počutje opredeljenih pacientov.

Vaše zdravje je zagotovo vaša največja skrb, zato boste vi sami prvi, ki boste skrbeli za vaše zdravje po svojih najboljših močeh in boste pravočasno poiskali pomoč zdravnika, kadar bo to potrebno.

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti. Nastavitve Zapri

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.

Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.