Antibiotiki so zdravila, ki jih uporabljamo za zdravljenje bakterijskih okužb. Delujejo tako, da zavrejo rast bakterij, ali jih uničijo.
Z antibiotiki ne zdravite virusnih okužb, gripe in prehlada. Pri gripi, prehladu in kašlju zadostujeta počitek in pitje zadostne količine tekočine.

Za zdravljenje simptomov, kot so boleče žrelo, boleče mišice, vročina, zamašen nos, uporabite analgetike, antipiretike, ali lokalne antiseptike, ki jih lahko kupite v lekarni. Če pa težave ne izginejo, se naročite na za pregled pri svojem osebnem zdravniku, ki bo ocenil, ali morda potrebujete antibiotično zdravljenje.

Antibiotike jemljemo, ko nam jih na podlagi pregleda predpiše zdravnik. Nikoli se na lastno pest ne zdravite z antibiotikom, ki vam je ostal še od prejšnjega zdravljenja, ali z antibiotiki, ki so ostali od prejšnjega zdravljenja sorodnikom, znancem ali prijateljem.

Pri jemanju antibiotikov upoštevajte zdravnikova navodila. Antibiotiki so učinkoviti le, če je njihova koncentracija v krvi in tkivih dovolj visoka, zato jih je potrebno treba jemati bodisi na 8, 12 ali 24 ur. Čas jemanja in spoštovanje upoštevanje navodil glede uživanja hrane vplivata na izkoristek in učinkovitost zdravila. "Na prazen želodec" pomeni 1 uro pred jedjo ali 2 uri po jedi. "Jemanje zdravila s hrano" pa pomeni neposredno pred ali po jedi oz. med jedjo.

Antibiotike zaužijte z vodo ali čajem. Ne jemljite jih z mlekom, ker se nekateri vežejo na sestavine mleka in jih telo ne more v celoti izkoristiti. Ko jemljete antibiotike, se izogibajte alkoholu.

shutterstock 240770083

Ne prekinite z jemanjem antibiotikov, četudi čeprav se že po nekaj odmerkih bolje počutite bolje. Trajanje zdravljenja določi zdravnik, saj pri nekaterih okužbah zadošča enkraten odmerek zdravila, pri drugih pa je potrebno npr. 10-dnevno zdravljenje.

Prehitra prekinitev zdravljenja vodi v odpornost bakterij in slabši uspeh zdravljenja.