112 - NUJNA STANJA - ŽIVLJENJSKA OGROŽENOST

NUJNA MEDICINSKA POMOČ ZA ODRASLE

Nujna medicinska pomoč pomeni izvajanje nujnih ukrepov zdravnika in njegove ekipe pri osebi, ki je zaradi bolezni ali poškodbe neposredno življenjsko ogrožena, oziroma pri kateri bi glede na bolezenske znake v kratkem času lahko prišlo do takšne ogroženosti.

 

SPLOŠNA NUJNA MEDICINSKA POMOČ (SNMP)

Ambulanta Splošne nujne medicinske pomoči v Ljubljani za odrasle deluje 24 ur na dan v Urgentnem centru Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in je namenjena nudenju nujne medicinske pomoči in nujnemu zdravljenju.

Po pravilih ZZZS imate pravico do pregleda v urgentni ambulanti le v nujnih stanjih, v nasprotnem primeru ste obravnavani kot samoplačniki. V urgentni ambulanti ne morete dobiti napotnic za naročene preglede in recepta za zdravila, ki jih redno jemljete.

Preden poiščete pomoč na Splošni nujni medicinski pomoči, presodite, ali gre za nujno stanje ali lahko počakate na izbranega osebnega zdravnika, ki vas in vaše težave najbolje pozna.

V primeru nujnega stanja lahko pomoč poiščete v ambulanti Splošne nujne medicinske pomoči na Bohoričevi ulici 4 (Urgentni center Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana) ali pokličite po telefonu 112.

OD PONEDELJKA DO PETKA

Za vse druge zdravstvene težave ali zdravniške nasvete se ob delavnikih med 7.00 in 19.00 obrnite na vašega osebnega zdravnika, v primeru njegove odsotnosti pa na zdravnika, ki ga nadomešča.

PONOČI, OB VIKENDIH IN PRAZNIKIH

V času dežurne službe, ki poteka v nočnem času ter ob vikendih in praznikih na SNMP ZD Ljubljana v nujnih primerih pokličite 112 ali nas obiščite v ambulanti Splošne nujne medicinske pomoči na Bohoričevi ulici 4 (Urgentni center Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana).

 

pdfZloženka "Kdaj na urgenco"

 

TEMELJNI POSTOPKI OŽIVLJANJA

V primeru nenadnega srčnega zastoja izven bolnišnice je za preživetje bolnika izredno pomembna čimprejšnja prepoznava stanja, klic nujne medicinske pomoči in izvajanje temeljnih postopkov oživljanja s strani prisotnih očividcev. Prav slednje je izrednega pomena, saj skoraj podvoji preživetje bolnikov, še zlasti, če se z oživljanjem začne v prvi ali vsaj v prvih štirih minutah po srčnem zastoju.

Temeljni postopki oživljanja - video: